Φελίξ Γκουαταρί | Για να τελειώνουμε με τη σφαγή του σώματος

Η περφόρμανς «Για να τελειώνουμε με τη σφαγή του σώματος», η  οποία έχει ως βάση το ομώνυμο κείμενο του Γάλλου ψυχαναλυτή, πολιτικού φιλοσόφου και κοινωνικού ακτιβιστή, Φελίξ Γκουατταρί, παρουσιάστηκε στο Θέατρο Άττις – Νέος Χώρος την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου 2023.

 

*Η πρώτη παρουσίασή της, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης «Εγκλεισμοί», σε επιμέλεια του Δημήτρη Τρίκκα, στο Δρομοκαΐτειο Ψ.Ν.Α., τον Δεκέμβριο του 2022.

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣINFOΕΙΚΟΝΕΣΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ

Συντελεστές:

Μετάφραση – σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος

 

Διανομή:

Έλλη Ιγγλίζ, Άννα Μαρκά – Μπονισέλ

Τοποθεσία: Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος (Λεωνίδου 12, Μεταξουργείο)
Πρεμιέρα: Σάββατο 11 Μαρτίου 2023, στις 9μμ
Παραστάσεις:
Διάρκεια παράστασης: 45’
Πληροφορίες: Τηλ.: 210-3225207
Τιμές εισιτηρίων: 10ευρώ γενική είσοδος
Προπώληση:
TICKETSERVICES.GR

 

 

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μαόφης

 

Σκηνοθετικό Σημείωμα:

Το κείμενο «Για να τελειώνουμε με τη σφαγή του σώματος» το έγραψε ο Φελίξ Γκουατταρί το 1973. Κυκλοφόρησε ανώνυμα στο περιοδικό Recherches, στο τεύχος «Τρία Δισεκατομμύρια Διεστραμμένοι». Πρόκειται για ένα οργισμένο φιλοσοφικό και πολιτικό μανιφέστο που γεννιέται από τις αγωνιώδεις και εξεγερσιακές ζυμώσεις του Μάη ‘68, θέτοντας στο επίκεντρο του προβληματισμού «το σώμα που παράγει την ίδια του την ελευθερία». Σήμερα αντιμετωπίζουμε αυτό το υλικό υπό το πρίσμα του φοβισμένου σώματος της πανδημίας, του βιασμένου σώματος των κακοποιημένων ατόμων, του σώματος στα πεδία των μαχών των σύγχρονων πολέμων, αλλά και του σώματος των εξεγερμένων ανθρώπων ως μήτρα μιας συναστρίας άπειρων δυνατοτήτων χειραφέτησης στον παρόντα χρόνο. Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της έκθεσης «Εγκλεισμοί», σε επιμέλεια του Δημήτρη Τρίκκα, στο Δρομοκαΐτειο Ψ.Ν.Α., τον Δεκέμβριο του 2022.

Σάββας Στρούμπος

 

Σώμα, μήτρα γέννησης επαναστατικών δυνατοτήτων
Σάββας Στρούμπος, εφημερίδα Πριν, 21.03.2023

 

Φελίξ Γκουατταρί: Για να τελειώνουμε με τη σφαγή του σώματος
Μετάφραση: Σάββας Στρούμπος
* Δημοσιεύθηκε ανώνυμα στο ειδικό τεύχος του περιοδικού Recherches, «Τρία Δισεκατομμύρια Διεστραμμένοι», Μάρτης 1973. Η μετάφραση έγινε από το βιβλίο CHAOSOPHY – Texts and Interviews 1972-1977, Semiotext(e) publications.